آغاز فصل تازه‌ای از توسعه خدمات پیشگیرانه در فارس؛ چهار دستگاه غربالگری بینایی و یک دستگاه غربالگری شنوایی به شهرستان‌های فاقد تجهیزات واگذار شد

همزمان با برنامه‌های گرامیداشت هفته بهزیستی و در راستای تحقق عدالت در سلامت و توسعه خدمات پیشگیرانه، آیین واگذاری چهار دستگاه غربالگری بینایی و یک دستگاه غربالگری شنوایی به شهرستان‌های فاقد تجهیزات، صبح چهارشنبه ۳۱ تیرماه با حضور حمید گودرزی مدیرکل بهزیستی استان فارس، سرپرست معاونت توانبخشی، معاون سلامت اجتماعی و کارشناسان مسئول طرح پیشگیری از تنبلی چشم  و تعدادی از  روسای بهزیستی شهرستان ها در سالن سردار شهید سلیمانی اداره‌کل بهزیستی فارس برگزار شد.

این اقدام با هدف ارتقای کیفیت اجرای برنامه ملی غربالگری بینایی کودکان ۳ تا ۶ سال، افزایش دسترسی عادلانه شهرستان‌ها به خدمات استاندارد، توسعه پوشش غربالگری، افزایش دقت تشخیص، تسریع در ارائه خدمات تخصصی و کاهش ارجاعات غیرضروری انجام شد.

مدیرکل بهزیستی فارس در این مراسم با تأکید بر اینکه سرمایه‌گذاری در حوزه پیشگیری، اثربخش‌ترین و کم‌هزینه‌ترین راهکار برای حفظ سلامت جامعه است، اظهار داشت: «یکی از مأموریت‌های اصلی سازمان بهزیستی، پیشگیری از بروز معلولیت‌ها و شناسایی به‌موقع اختلالات دوران کودکی است. تجهیز شهرستان‌ها به امکانات نوین غربالگری، گامی مهم در جهت تحقق عدالت در سلامت و دسترسی برابر همه کودکان استان به خدمات تخصصی محسوب می‌شود.»

گودرزی با بیان اینکه برای تأمین هر یک از این دستگاه‌ها بیش از ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار هزینه شده است، افزود: «با واگذاری این تجهیزات، شهرستان‌های فاقد دستگاه نیز به امکانات استاندارد غربالگری مجهز می‌شوند و خانواده‌ها بدون نیاز به مراجعه به مراکز دیگر، خدمات مورد نیاز فرزندان خود را در محل سکونت دریافت خواهند کرد.»

وی ادامه داد: «تشخیص زودهنگام اختلالات بینایی، از بروز مشکلات جبران‌ناپذیر در آینده جلوگیری می‌کند و می‌تواند کیفیت زندگی هزاران کودک را تحت تأثیر قرار دهد. بهزیستی فارس توسعه خدمات پیشگیرانه را یکی از اولویت‌های اصلی خود می‌داند و با استفاده از ظرفیت‌های علمی و تجهیزاتی، این مسیر را با جدیت دنبال خواهد کرد.»

مدیرکل بهزیستی فارس همچنین بر ضرورت همکاری خانواده‌ها در اجرای برنامه غربالگری تأکید کرد و گفت: «موفقیت این طرح ملی در گرو مشارکت والدین و مراجعه به‌موقع برای انجام غربالگری است؛ چرا که تشخیص و درمان بهنگام، نقش تعیین‌کننده‌ای در پیشگیری از تنبلی چشم و کاهش معلولیت‌های بینایی دارد.»

بر اساس آمار ارائه‌شده در این مراسم، سال گذشته بیش از ۱۶۰ هزار کودک ۳ تا ۶ سال در استان فارس تحت غربالگری بینایی قرار گرفتند که از این تعداد، ۸ هزار و ۳۱۱ کودک به‌عنوان موارد مشکوک شناسایی شدند. همچنین ۸۴۸ کودک مبتلا به آمبلیوپی (تنبلی چشم) و ۲ هزار و ۷۱۰ کودک دارای سایر اختلالات بینایی تشخیص داده شدند و ۴۶۲ کودک نیز از کمک‌هزینه تأمین عینک بهره‌مند شدند.

واگذاری این چهار دستگاه غربالگری، گامی مؤثر در تقویت زیرساخت‌های پیشگیری، افزایش دقت و کیفیت خدمات و تحقق عدالت در دسترسی به خدمات سلامت برای کودکان سراسر استان فارس به شمار می‌رود.

*واگذاری دستگاه غربالگری شنوایی به شهرستان آباده؛ گامی دیگر در توسعه خدمات پیشگیرانه*

در ادامه این مراسم و در راستای توسعه زیرساخت‌های پیشگیری از معلولیت‌ها، یک دستگاه غربالگری شنوایی نوزادان نیز به شهرستان آباده واگذار شد تا دسترسی نوزادان این منطقه به خدمات استاندارد تشخیص زودهنگام اختلالات شنوایی بیش از پیش تسهیل شود.

حمید گودرزی مدیرکل بهزیستی فارس با اشاره به اهمیت تشخیص به‌موقع اختلالات شنوایی در نوزادان گفت: «غربالگری شنوایی در روزها و ماه‌های نخست زندگی، نقش تعیین‌کننده‌ای در پیشگیری از پیامدهای ناشی از کم‌شنوایی و ناشنوایی، از جمله اختلال در گفتار، یادگیری و رشد اجتماعی کودکان دارد و توسعه این خدمات از اولویت‌های بهزیستی استان است.»

وی افزود: «در سال گذشته ۴۵ هزار و ۹۸۷ نوزاد در استان فارس تحت غربالگری شنوایی قرار گرفتند که این میزان، ۹۹.۵ درصد موالید استان را شامل می‌شود؛ آماری که بیانگر پوشش مطلوب این برنامه ملی در فارس است.»

مدیرکل بهزیستی فارس خاطرنشان کرد: «در نتیجه اجرای این برنامه، ۱۶۸ نوزاد دارای اختلالات شنوایی شناسایی شدند و با ارجاع به‌موقع به مراکز تخصصی، روند تشخیص قطعی، درمان و مداخلات توانبخشی آنان آغاز شد تا از بروز عوارض جبران‌ناپذیر در آینده پیشگیری شود.»

در پایان این مراسم، به پاس تلاش‌های ارزشمند فعالان حوزه پیشگیری از معلولیت‌ها، از خانم نفیسه مقدسی، کارشناس ناظر برنامه و شنوایی‌سنج نمونه استان فارس، با اهدای لوح تقدیر مدیرکل بهزیستی فارس تجلیل به عمل آمد؛ اقدامی که با هدف ارج نهادن به خدمات تخصصی و نقش مؤثر کارشناسان در ارتقای سلامت نوزادان و کودکان استان انجام شد.

کد خبر 196335

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
1 + 4 =

خدمات الکترونیک پرکاربرد